"Hoog tijd voor een NK in het Twentebad" in Hengelo [11/03/2018]

Het Twentebad heeft sinds kort een sportbad, het enige 50 meterbad van Overijssel. Voorzitter Hans Westerhof van WS Twente is één van de initiatiefnemers. Hoog tijd voor een Nederlands kampioenschap, vindt hij.

Bij een ondernemende vereniging hoort een ondernemende voorzitter. Hans Westerhof (55) van Watersport Twente zit vol bruisende ideeën. De Hengeloër heeft duidelijk zijn stempel gezet op het nieuwe sportbad dat een paar weken geleden in gebruik werd genomen.

Keerwand

De beweegbare keerwand in het sportbad is zijn idee. Op de bodem van het bad ligt een constructie die 'omhoog' kan worden getild en waarmee het zwembad kan worden opgesplitst in een aantal 50-meterbanen voor de snelle zwemmers en 25-meterbanen voor andere activiteiten. Hij deed het idee op tijdens bezoeken aan andere zwembaden. "Ik kom er nogal veel en dan doe je ideeën op", zegt hij.

Kerk

Westerhof is blij met het nieuwe sportbad. Hij vergelijkt het wel eens met een bijzondere kerk waar je binnenwandelt. Zo mooi vindt hij het. Het geeft hem een trots gevoel. "Hengelo heeft met het Twentebad een geweldig zwemcomplex. Daar mag iedereen ontzettend trots op zijn."

Koele temperatuur

Met een redelijk koele temperatuur (27 graden) is het sportbad een ideale plek voor de leden van WS Twente. De vereniging wordt nog vaak alleen geassocieerd met (top)waterpolo. "Terwijl naast waterpolo onze zwemselecties met ruim 250 zwemmers tot twintig jaar tot de top 10 van beste verenigingen van Nederland behoren. Wij bieden naast topsport zeker ook breedtesport. Kinderen van 5 jaar tot en met ouderen van 100 jaar zijn lid."

Aquamania

Aquamania is bijvoorbeeld een tak bedoeld voor de allerjongste zwemmers. Kinderen met een zwemdiploma kunnen zich bij WS Twente verder bekwamen in het zwemmen. "Als je een zwemdiploma hebt, ben je getraind om niet te verdrinken. Maar echt zwemmen kun je nog niet. We leren kinderen om hun angsten te overwinnen. Ik vergelijk het wel eens met het rijbewijs: als je dat hebt, kun je nog niet rijden: je moet eerst kilometers maken."

Ouders

Eén baan naast de Aquamaniazwemmers wordt vrijgemaakt voor ouders. "Sommige vaders of moeders staan wel eens heel hard te schreeuwen langs de kant. Probeer het zelf eens, vraag ik ze dan. Dan ervaren ze zelf hoe moeilijk het is."
De jonge zwemmers kunnen zich vervolgens verder bekwamen in het wedstrijdzwemmen of waterpolo. Of allebei. "Je kunt alle richtingen op. Op alle niveaus", zegt Westerhof. Bijzonder vindt hij de ontwikkeling van het het Masters Zwemmen met ruim 150 leden. Hiermee is WS de tweede vereniging van Nederland.

Masters Zwemmen is bedoeld voor zwemmers van 20 jaar en ouder die hun zwemvaardigheden willen verbeteren. "Op meerdere momenten in de week werken wij in twee groepen. De ene groep gericht op ervaren zwemmers en een andere groep die zich bekwaamt in de basis zwemtechnieken. Een goede techniek voorkomt blessures aan nek of schouders. We volgen ze met video's en analyseren de bewegingen in het water."

Kampioenschappen

Het Masters Zwemmen kent officiële kampioenschappen op landelijk, Europees en wereldniveau.
De opening van het nieuwe sportbad is wat Westerhof betreft een mooi moment om het Nederlands Masters Kampioenschap een keer naar Hengelo te halen. "Het NK van 2022 tijdens ons 100-jarig bestaan zou prima in Hengelo kunnen plaatsvinden. Zo'n kampioenschap met ruim 1.000 volwassen deelnemers zou een enorme boost voor de stad zijn."

Watersport

Hans Westerhof denkt graag groot. Ook voor de toekomst van watersportvereniging WS Twente heeft hij grote plannen. Hij wil de krachten bundelen en toe naar een omni-vereniging. "Als je wilt duiken, kun je naar een duikclub en wie onder water wil hockeyen, kan zich weer aansluiten bij een andere vereniging. Ik zou ze graag bij elkaar willen brengen. Eén zwemvereniging met verschillende watersporten voor mensen van 5 tot 100 jaar. Dat is mijn ideaal."

Bron:
Tekst: Tubantia.nl (Saskia Minkman)
Foto: Annina Romita