Open Nederlandse Master Kampioenschappen lange baan te Den Haag [09/05/2018]

De zwemprestaties
Afgelopen weekend ( 3 tot en met 6 mei jl.) heeft WS Twente met 14 zwemmers meegedaan aan de Open Nederlandse Master Kampioenschappen lange baan (50 meter bad) te Den Haag. De zwemmers van WS Twente varieerde in leeftijd van bijna 20 tot bijna 80 jaar. WS Twente behaalde in totaal 33 medailles, waarvan 9*goud, 13*zilver en 11*brons. WS Twente behaalde de 10 plaats op de medaille-ranking met 145 deelnemende verenigingen uit de hele wereld. 
De behaalde medailles, inclusief estafettes waren als volgt:

ONMK Den Haaf Goud Zilver Brons Totaal
Frans van Enst 6 5 1 12
Hans Westerhof 3 1 3 7
Antoinette Gilding 2 5 1 8
Matthieu Boers 2 2   4
Marcel Reefhuis 2   4 6
Marijke Kraak 2   3 5
Marion Broekhuis 1 1   2
Patrick Roozeboom 1     1
Joop Weenink   2   2
Irna van der Molen   1   1
Jan Willem Heuten   1   1
Jack Barends   1   1

Het weekend verslag.
Als enige zwemmer had Marcel donderdagmiddag 3 mei jl. al zijn eerste programma namelijk de 1500 meter vrij. Marcel werd uiteindelijk 3e op de 1500 meter vrij 35+. De eerste medaille was binnen!

De overige zwemmers, die vrijdagochtend moesten starten, gingen rechtstreeks naar onze uitvalsbasis in Wateringen. Bij de Masters is er een specialisten pool die van wanten weet hoe een uitvalsbasis te selecteren (eisen: rustig plekje, korte reisafstand tot zwembad, mooi uitwaai wandel gebied, televisie(s)!, enz.). Nou, het was werkelijk een varkensstal. Echter wel verbouwd zoals je privé ook zou willen wonen, met 2 slaapkamers voor 2 personen en 1 slaapkamer voor 5 personen met een grote keuken en woonkamer. De groep was echter te groot om iedereen in de varkensstal te stallen. Dus was er nog een stal afgehuurd. Een stal met 10 bedstee voor 2 personen. Na snel en redelijk democratisch beraad werd besloten dat de 10 aanwezige bedstee prima geschikt waren voor mannen (girl power democratie?). De kamer met vijf bedden in de varkensstal was namelijk zeer geschikt voor vrouwen (eigen huis en tuin kennis?). Marcel en Annelette hebben als getrouwd stel het recht op een kamer voor twee (bij de Masters wordt over al rekening mee gehouden). Conclusie nog 1 kamer voor 2 personen over. Frans op dat moment al zijn charme ten toon spreidde wat uiteindelijk de doorslag gaf. Dus op aandringen van de aanwezige vrouwen(!) was de enige over gebleven kamer voor Frans en Hans. Na al deze democratische handelingen gingen de vrouwen aan de slag met de “gezonde” variant op Chicken to Night. Natuurlijk geestelijk ondersteund door de aanwezige mannen die buiten druk het tuinmeubilair aan het testen waren. Na een lekkere maaltijd en een goede vaatwasser ging iedereen gelukkig en voldaan naar bed.

Vrijdagochtend (dag 2) gingen de eerste wekkers af. Voor aanwezigen het sein voor een lange dag. Inzwemmen om 8:00 en het laatste nummer om circa 18:00 uur. Frans, Hans en Marcel mochten die dag beginnen met de 400 meter vrij. De prestatie van Hans zorgde wel voor bedenkelijke wenkbrauwen. Bijna 15 seconden sneller dan zijn 25 meter bad tijd. Lag dit nu aan het slapen met Frans of stiekem ’s ochtend trainen bij de eerste selectie. Met 2 zilver en 1 brons een mooie start van de dag. Daarna nam Marion het stokje over voor de 400 meter vrij dames. Met haar katachtige power slag werd Marion toch maar mooi 4e. Hierna begon de 100 meter school. Joop zwom naar een 7e plek (wilde meer maar moest nog wennen aan het koude water), Jack zelfs naar een 4e plek en Janneke eindigde op de 13e plek. 

Het middag programma begon met de 200 meter vlinder. Echter menig Master denkt goed na over de programmering, want een ONMK weekend kan heel lang duren, dus dan is het ook zeer verantwoord dan geen enkele WS Twente zwemmer hieraan meedeed. De 50 meter rug kon menig masters wel bekoren. Frans zwom bij de heren naar een mooie 1e plek en Jack werd 7e.  Bij de dames zwom Antoinette naar de 2e plek en Marijke uiteindelijk naar een 5e plek. Echter hierna ging de zwemzaal ervoor zitten. De 100 meter vrij gaat beginnen. Bij de mannen allemaal gespierde torso’s, driftig inwaaiende alfa’s. Dus wij waren blij dat wij Mathieu Boers bij ons hadden. Ieder geval nog iemand met een torso en die nadenkt of zijn haren wel goed zit tijdens het inzwaaien! (Iets wat menig oudere Master niet meer over hoeft na te denken). In dit geweld wist WS Twente overall 2 zilver en 2 brons op te eisen. Mathieu en Frans werden bij de heren 2e, Hans 3e en Patrick 5e. Na de heren de dames. Ook dit is altijd indrukwekkend. Als of iedere vrouw kleding en kleur advies voor badpakken heeft gekregen. Alle kleuren van de regenboog waren aanwezig. Maar onze dames lieten zich niet van de wijs brengen. Marijke behaalde een mooie 3e plek en Irna werd 12e en Janneke 23e. Het laatste zwemnummer van de vrijdag was de 4*200 meter vrij. WS Twente nam met Marijke, Marion, Frans en Hans deel bij de 240+ mixed. Ondanks de hele dag zwemmen werd er op dit laatste nummer goed gezwommen. Het WS Twente team werd uiteindelijk 3e. Na deze enerverende dag wachtte op de uitvalsbasis een terras diner met macaroni, veel saus en groenten. Tevens werd er wat nieuws uitgeprobeerd… bevroren ijsberg sla. Voor velen het eerste ijstoetje van slabladjes. Natuurlijk hebben wij ’s avond 2 minuten stilte gehouden. Daarna kreeg iedereen tips en trucs van Mathieu, al dan niet ondersteund door allerlei videomateriaal, hoe nog sneller te zwemmen. Mathieu sprak verder iedereen moed in, want op menig Master leeftijd is twee dagen (top) zwemmen toch al een hele bezigheid.
Echter na een goede nachtrust begon dag drie van het ONMK. Jan Willem mocht namens WS Twente starten met de 400 wissel. Door de vele bakken pure koffie wist Jan Willem de 2e plek te bemachtigen. Een uitslag om trots op te zijn. Hierna begon het geweld van de 4*100 meter vrij. WS Twente deed mee met 2 teams. Het team 240+ mixed bestaande uit Antoinette, Irna, Frans en Joop behaalde een mooie zilveren plek. Het 200+ mixed team bestond uit Marijke, Marion, Marcel en Hans. Na een enerverende strijd wist het WS Twente de gouden plak binnen te halen, met ruim 6 seconden voorsprong op nummer twee. Het middag programma begon met de 50 meter school. Bij de dames werd Janneke 14e in haar leeftijdsklasse en Marijke 4e. Bij de heren werd Patrick 7e, Jack 8e en Joop en Jan Willem 10e. Jammer genoeg geen medailles. Antoinette nam daarna het stokje over met de 200 meter rug. Antoinette wist op een mooi manier de zilveren medaille op te eisen. Bij de heren probeerden Marcel en Frans dit kunstje te evenaren. Frans lukte het zelfs om goud te behalen en Marcel werd uiteindelijk 3e. Hierna kwam de 100 meter vlinder. WS Twente leverde 4 deelnemers. Terwijl Mathieu blij was dat hij eindelijk 100 vlinder mocht zwemmen had Hans toch wel wat meer spanning. 50 meter heen wil nog wel dacht Hans, maar 50 meter terug wordt toch wel een hele uitdaging. Uiteindelijk deed iedereen het prima. Matthieu behaalde zilver in zijn leeftijdsklasse en Patrick en Hans beide brons en Jan Willem werd toch nog mooi 7e . Na de vlinder ging het verder met de 200 meter vrij. Janneke werd bij de dames 23e , Irna 12e  en Marion zelfs 4e. Bij de heren wist Frans opnieuw goud te behalen en Marcel werd uiteindelijk 4e in zijn leeftijdsklasse.   

Het sluit stuk van de dag is altijd het spectaculaire 4*50 wissel. WS Twente had ingeschreven met 2 teams namelijk 240+ men met Frans, Joop, Jan Willem en Jack. Zij wisten uiteindelijk het zilver te behalen. Het 120+ men team bestond uit Marcel, Patrick, Mathieu en Hans. Dit laatste team werd geplaatst in de snelste serie met allerlei Nederlandse en buitenlandse toptalenten van rond de 25 jaar! Conclusie: Hans beduidend de oudste was, het minst gespierd en zeker niet de langste. Hans had wel meer haar op zijn hoofd dan menigeen. Maar goed, het wonder geschiede. WS Twente wist door een goede start van Marcel op de rug de top goed bij te houden. Patrick zwom de schoolslag als of er een haai achter hem aanzat en wist goed de positie te behouden. Daarna kwam Mathieu die dacht in de olympische finale te zwemmen en wist zelfs op de derde plek te komen met een toptijd van 25 seconden op de vlinder. Daarna moest Hans het afmaken. Derde liggen is derde blijven. Torso of geen torso. Hans wist de derde plak overall te behouden en eindigde in 1:58:92! WS Twente zwom hiermee de derde overall tijd en leverde gecorrigeerd naar leeftijdsklasse uiteindelijk een gouden plak op! Na dit alles hebben wij lekker gegeten en gewandeld op het strand en gingen voldaan naar bed.

Zondag! De laatste dag, nog een dag buffelen. De dag begon met 800 meter vrij voor mannen en daarna 400 wissel voor dames. Frans behaalde de zilveren medaille en Marcel werd net 4e . Antoinette wist op de 400 meter wissel voor WS Twente de gouden plak binnen te halen. Het ochtend programma werd afgesloten met de 4*100 wissel. WS Twente had hierin een 160+ women team. Jammer genoeg moest nou net hier de enige WS Twente DSQ plaatsvinden van het hele toernooi. Echter dit gebeurt en hoort bij het zwemleven. De middag startte met de 50 meter vrij. Altijd spectaculair met veel deelnemers. WS Twente nam deel met 8 zwemmers. Frans wist goud te behalen. Antoinette het zilver. Marijke, Hans en Mathieu behaalden elk een 4e plek. Marion en Patrick veroverden uiteindelijk een 7e plek en Irna een 12e plek. Hierna was de 200 meter school aan de beurt. Hier werden zowel Marcel, als Jan Willem en Janneke 6e, terwijl Joop en Jack de 5e plek wisten te veroveren. Daarna kwam het sprintnummer 50 meter vlinder. Hier werd Mathieu Nederlands kampioen met 26:1. Marijke behaalde de bronzen medaille. Patrick en Hans behaalden elk de 4e plek.  Veronique werd uiteindelijk 20e en Janneke 28e . Na de 50 meter vlinder kwamen de WS Twente rug specialisten aan de beurt voor hun 100 meter. Frans behaalde wederom goud, Antoinette zilver en Marcel brons. Jack werd 6e en Veronique 20e. De dag en het toernooi werd afgesloten met de  4*50 meter vrij met 78 deelnemende teams, waarvan 2 van WS Twente. Het 240+ mixed team bestaande uit Hans, Antoinette, Marijke en Frans wisten uiteindelijk de gouden plak te behalen en onze 120+ mixed team bestaande uit Marcel, Marion, Veronique en Mathieu de 5e plek. 

En zo eindigde weer een ONMK. Alle zwemmers van WS Twente hebben goed gepresteerd. Het was ook goed om te zien dat WS Twente met Mathieu ook mee kon doen in de leeftijdsklasse 20+. Tja en  dan ook direct medailles winnen. Uiteindelijk dus een team van jong tot wat ouder. Het bewijst maar dat het niet om leeftijd gaat om samen te sporten, maar om je instelling dat winnen mag, maar plezier moet.
Namens de hele groep, Hans Westerhof