In memoriam Jacques Freij [02/09/2018]

Beste Jacques,

Op 23 augustus kregen wij tijdens de training te horen dat je nooit meer op het zwembad zou verschijnen. Een schok voor ons allemaal. Gelukkig hebben wij nog altijd onze herinneringen aan jou als trainer. Waarschijnlijk zou je zelf hebben gezegd “de trein dendert door”. Je was altijd overtuigd van je trainingen en gaf iedereen “100% garantie” wanneer de training goed werd uitgevoerd. Elke 85% en 100% training moesten we “als een speer door het water” en “tot de bodem van je kunnen”. Je kon daarom wel eens hard overkomen, vooral op de jonge kids. Echter wanneer er een wedstrijd werd gezwommen en er een mooie tijd werd neergezet kwam een kort, maar trots en krachtige zin “klasse topprestatie”.

Over wedstrijden gesproken. Zag je iemand geen onderwaterfase maken en dan met name op de 100m vlinder, wist je het mooi te verwoorden “je mag na de start en elke afzet 15m vlinderbenen onderwater zwemmen, dan hoef je nog maar 40m vlinderslag te zwemmen”. Zwemmers moesten vaak naar de andere kant van het zwembad lopen, een beetje eigenwijs was je namelijk wel, je moest altijd ergens anders staan.
Ondanks dat je soms hard was tegen ons (ja, ook wel eens tegen de andere trainers) was je ontzettend trots op je zwemmers en de resultaten die ze hebben geboekt. In 2013 ging je naar Kenia en nam je voor alle zwemmers een handgemaakt schildpadje mee met ieders naam erin gegrafeerd. Je hebt je in al die jaren maar 1x verslapen voor de ochtendtraining, je hebt toen wel 100x excuus aangeboden terwijl de zwemmers stiekem dachten “yes” geen zware training.

Als afsluiting dronken we met de trainers vaak een wijntje na een lange dag op het NJJK. Nog even de races en zwemmers bespreken met eindelijk een beetje rust. Ondanks dat je altijd nog met ontzettend veel energie mee ging, waren het toch zware dagen.

Jacques namens alle zwemmers en (oud) trainers van de 1e selectie, we zullen je missen, maar we gaan zeker door en zullen je trots maken.

Zwemmers: Carlijn, Danielle, Ebel, Ewald, Geralda, Hans-Jan, Iris, Isabelle, Jesper, Jort, Laura, Leon, Lieke, Loes, Lotte, Luna, Luuk, Lynn, Maud, Maya, Mick, Neomi, Niels, Roëlle, Sam, Sarah, Sem, Sietske, Thomas, Torben, Tristan

Trainers: Kars, Mirjam, Ramon, Roy, Stef