ONMK 2019 korte baan te Zwolle, 24-27 januari 2019. [02/02/2019]

Het was weer zover. Met 24 liefhebbers van WS Twente naar de Nederlandse Masterkampioenschappen. Ons team bestond uit dertien dames waarvan 1 jurylid en 1 faciliterende manager en elf heren. Ons team deed in totaal 85 individuele starts (39 dames om 46 heren) en 13 estafettes. Voor de geïnteresseerden: 178 verenigingen namen deel bestaande uit 529 vrouwelijke en 542 mannelijke deelnemers uit dertien Europese landen. Dus onze complimenten gaan zeker naar de organisatie die het allemaal mogelijk heeft gemaakt in Zwolle.

Vaak gaat de aandacht uit naar de prestaties van zwemmers, maar eigenlijk heeft Erna Binnendijk de meest bijzonder prestatie geleverd. Elke dag van 7:00 tot 19:00 heeft Erna gejureerd! Een echte kanjer, boegbeeld en stiekem ook onze filmactrice. Werkelijk op bijna alle filmbeelden staat of loopt Erna door het beeld.

Zoals bij elke Nederlandse kampioenschappen is de uitvalsbasis zeer belangrijk voor goede prestaties. Hiervoor hebben wij een speciaal team (Annelette en Jack) gespecialiseerd in het snel screenen van top locaties die voldoen aan bepaalde eisen, namelijk niet te ver van het zwembad, geschikt voor een groot zwem team, mooie grote keuken met vaatwasser, enz. Ik kan niet anders concluderen dat het steeds meer Topsport locatie wordt en minder een vorm van jeugdherbergachtig overleven. Voor de liefhebbers; onze uitvalsbasis was de Zwaluwhof (www.zwaluwhof.nl) te Hoonhorst in Dalfsen. Annelette zorgde als onze faciliterende topsport manager dat ieder dag de koellast en ons fruit werd aangevuld. En indien een master nog aanvullende wensen had dan zorgde Annelette hier ook voor! Zonder onze kanjer Annelette zeker geen goede zwemprestaties.

Donderdag 24 januari jl. ging de eerste groep richting de Zwaluwhof. Een enkeling omdat die dag de 1500 meter op het programma stond en enkelen omdat zij de volgende ochtend al vroeg moeten inzwemmen. Sander had afgesproken dat hij voor de donderdagavond wel de kok wilde zijn. Deze vooraanmelding creëerde wel enkele gefronste wenkbrauwen van niet uitgesproken “kook” bedenkingen. Maar eerlijk gezegd verraste Sander iedere aanwezige met zijn kookkunsten bestaande uit meerdere gangen. Soep gemaakt van zoete aardappels en knoflook(!) en couscous met en zonder vlees en heel veel zwem-vitamientjes. Sander keek trots toe hoe alles opging en uiteindelijk iedereen pufte van zijn volle buik. Bijzonder is altijd wel dat de afwas evenredig groeit als de kok zich ook top-kok voelt. De eerste slaap avond is altijd spannend. Kan ik wel slapen met diegene met wie ik op de kamer lig (lees: rare geluiden tijdens het slapen, beperkte rekbaarheid van de blaas en al dan niet melatonine dodende blauw licht van apparatuur die mee het bed in wordt genomen(!)).

Vrijdagochtend. Het inzwemmen is elke ochtend om 8:00. Dus de eersten staan dan om ca 6:00 op. De eerste reacties borrelen op over wel of niet goed geslapen. Belangrijkste van de dag is een goed ontbijt met fruit en het samenstellen van een uitgekiende lunchpakket met fruit die een overvolle zwemrugzak kan overleven. De eerste echte dag is het altijd wennen, waar zitten wij als team, hebben wij wel voldoende ruimte, wat zijn de loop routes en ook belangrijk, waar is de koffie! En o, ja niet te vergeten, waar is het koeler dan in het warme zwembad. Hele expedities van WS Twente gaan dan op pad (een vorm van stakeholder management) en komen terug met interessante bevindingen, zodat ieder van ons in no-time zijn omgeving kent.

De vrijdagavond is de standaard pasta avond die wordt gemaakt door diegene die al in het huisje aanwezig zijn, terwijl de laatsten nog hun zwemnummers moeten zwemmen. Altijd gemaakt met veel liefde en lol. Het gezamenlijk eten is een soort Italiaanse familie tafereel die maar niet lijkt te

eindigen. Echter na het eten beginnen de eerste analyses van de dag. De doorkijk naar de volgende dag op live-timing. Hoe sta ik geklasseerd, met of tegen wie moet ik zwemmen en moeten de tegenstanders vaak zwemmen. Er worden dan opportunistische zwembeelden gecreëerd. Lekker fijn visualiseren in bed hoe geweldig de 100 vlinder wordt gezwommen. PS hier vergeet dus menig zwemmer zijn werkelijke leeftijd en worden dromen soms echt bedrog, maar ja dat hoort nu eenmaal bij het sporten.

Zaterdag de zelfde ritueel als de vrijdag alleen voelt zo’n dag als een oneindige dag op het zwembad. Maar ook deze dag komt al zwemmend aan zijn einde. Op zaterdagavond gaan wij altijd uit eten. Niemand heeft meer de puf om als soort top-kok te gaan koken en niemand kijkt uit naar een enorme afwas. Dus lekker eten in het dorp Hoonhorst. Het restaurant lag circa 1 kilometer van ons huisje. Echter enkele heren (bij de redactie bekend) wisten het restaurant te missen(!) en hebben zeker wel 10 kilometer rond gereden. Ja, met de auto. Natuurlijk moesten de heren toegeven dat vrouwen een restaurant beter en sneller weten te vinden (hormonen kwestie of zo..). Het werd uiteindelijk wel een bijzonder avond. Enkelen heren (lees: Sander en Hans) begonnen een act over de mannen kleedkamer na een training. Het menselijk brein werd die avond volop geprikkeld in zijn fantasie. Aangezien enkele dames nu nog aan het bijkomen zijn zal de schrijver er niet nader op ingaan.

Zondag is altijd een rare dag. Je weet nooit goed moet ik blij zijn dat het de laatste wedstrijddag is of verdrietig omdat het prettig samen zijn al weer op zijn eind loopt. Wel had WS Twente die zondag een unieke estafette, namelijk de “schoonfamilie” estafette! Bestaande uit Janneke, Jelte, Elly en Jan Willem en eerlijk gezegd op een of ander manier zwommen ze sneller en fanatieker dan tijdens de training. Ze wonnen zelfs tot verbazing van menigeen hun serie. Maar goed aan het einde van de dag toch afscheid nemen met fysieke knuffels, want je ziet elkaar toch een tijdje niet. PS ook dit is weer een rare master “trekje”, want 24 uur later zien ze elkaar weer op de training voor de ONMK in Amersfoort.

Namens het WS Twente uw razende, waarheidsgetrouwe reporter Hans

Wat mochten sommige zwemmers mee naar huis:

ONMK Zwolle Goud Zilver Brons

ONMK Zwolle Goud Zilver Brons
Frans van Enst 4 5  
Antoinette Gilding-Tussaud 2 1 1
Marijke Kraak 1 3 3
Jeanette Ruesink 1   3
Elly Wynia 1    
Marion Broekhuis   2 3
Hans Westerhof   2 3
Joop Weenink   1  
Jack Barends   1  
Marcel Reefhuis     3
Irna van der Molen     1
Evelien Naatje     1
Karin Leverink     1
Ursula Spoelstra     1
Jelte Heuten     1
Sander van den Berg     1
Laurens Spoelstra     1