Zwemmen bij het krieken van de dag in het Twentebad in Hengelo [08/07/2021]

Hij was in 1977 de eerste Hengeloër die de 100 meter vrije slag onder de minuut zwom. „Dat was toen bijzonder, nu niet meer”, weet voorzitter Hans Westerhof van zwemclub WS Twente. Zwemmen zit in zijn bloed. Al op jonge leeftijd maakte hij overuren in het Twentebad, zijn favoriete plek.

Ben jij zo’n vroege vogel?

„Dat ben ik. Klokslag kwart voor zes in de ochtend open ik de deur van het Twentebad. Na een kop koffie gaan we met een groep van twintig masters zwemmen, tot zeven uur. Daarna gaat iedereen naar zijn werk. Vaste rituelen zijn het, heerlijk. Ik doe dit vier tot vijf dagen in de week.”

Is dit het lekkerste water van Nederland?

„Ja, omdat het mijn thuisbad is. Het water heeft hier ook de perfecte temperatuur, tussen 26 en 28 graden. We hebben een apart bad dat gereserveerd is voor sport. In Eindhoven hebben ze het beste wedstrijdbad, Hengelo heeft het beste trainingsbad.”

Zou je de weg hier met je ogen dicht kunnen vinden?

„Zeker. Ik kom hier vanaf mijn zesde. Ik begon in het Castorbad en Weusthagbad, de kleigaten van Rientjes. Daar haalde ik mijn zwemdiploma’s. Vervolgens promoveerde ik naar het Twentebad, haha. Dat kwam er in 1972.”

Waarom ben je hier niet weg te slaan?

„Misschien is het een vorm van verslaving. Als ik in de ochtend zwem, voel ik me de hele dag prettig. Ik heb hier ook een sociaal leven. Niet geheel toevallig is mijn sterrenbeeld Vissen.”

Wat vind jij van de naam van het bad?

„Nooit aanpassen. De naam Twentebad is bekend in heel Nederland. We hebben hier iets neergezet, met zwemmen en waterpolo als twee sterke takken van sport. Wat nog mist is een duiktoren, voor het schoonspringen. Dat is een droom. We moeten dit bad koesteren en ten volle benutten. Richt je in Hengelo op zwemmen en atletiek in het FBK Stadion. Durf daarvoor te kiezen. En laat het voetbal aan Enschede en Almelo.”

Bron:

Tekst: TC Tubantia / Tim Nijhof
Foto: Emiel Muijderman