Paul Jurcka neemt afscheid als hoofdtrainer van de 2e Selectie WS Twente [09/07/2021]

Acht jaar geleden, 3 november 2013, maakte Paul zijn eerste trainingsschema en begon hij samen met Harry een nieuwe selectiegroep van ongeveer 20 zwemmers. Een enthousiaste groep zwemmers maar met weinig baduren tot hun beschikking. Om toch de conditie van deze zwemmers op peil te brengen had Paul al snel een oplossing bedacht. De oplossing was vlinderen. Na de herfstvakantie liet Paul de zwemmers weten dat ze aan het einde van het seizoen allen 400 meter zouden vlinderen. Vol ongeloof op dat moment maar aan het einde van het seizoen zwommen allen de 400 meter vlinderslag.

Deze groep, de 2e Selectie, is inmiddels uitgegroeid tot de grootste groep selectiezwemmers van WS Twente. Een sterke en hechte groep zwemmers, waarin individuele topprestaties worden geleverd maar waar Paul altijd het collectief van de groep voorop heeft gesteld. Alle individuele zwemmers binnen de 2e Selectie merken dat ze er net zo toe doen als die ene individuele talentvolle zwemmer. Dat maakt de 2e Selectie sterk waardoor zwemmers boven zichzelf uitstijgen. 

Voor wie zwemt, heeft gezwommen bij de 2e Selectie of als toeschouwer van de trainingen heeft mogen genieten kan beamen dat Paul veel variatie brengt in de trainingen. Emmertjes aan de voeten, blikjes tomatenpuree op je voorhoofd tijdens de rugcrawl of met t-shirts aan zwemmen. En je t-shirt vergeten is geen excuus want Paul heeft altijd een voorraad t-shirts in zijn tas.  

Ook aan duidelijkheid van Paul geen gebrek binnen de 2e Selectie. Ben je te laat op de training? Dan geldt de regel 5x opdrukken voor elke minuut dat je te laat bent. Meld je je af in de groepsapp? Dan wordt je door Paul vriendelijk aangesproken dat dat niet de bedoeling is maar een persoonlijk bericht meer wordt gewaardeerd. Of klagen over een andere zwemmer die te weinig zwemt? ‘Kijken naar een ander is een tekortkoming van jezelf’ weet Paul je te vertellen.

Twee jaar geleden, zaterdag 23 maart 2019, weet Paul met zijn lijfspreuk ‘winnaars hebben een doel, verliezers hebben een excuus’ de 2e Selectie naar een hoger niveau te tillen. De 2e Selectie wordt kampioen 1ste klasse regio Oost en promoveert van de C naar de B klasse.  

Vandaag, na 8 jaren hoofdtrainer te zijn geweest, verzorgde Paul de laatste training aan de 2e Selectie. We gaan Paul missen als trainer maar we blijven hem tegenkomen binnen WS Twente want hij blijft zelf zwemmen bij de Masters van WS Twente. Maar bovenal zal hij gaan genieten door af en toe zijn racefiets te pakken en heerlijk gaan genieten van zijn vrije tijd met zijn vrouw Tanny.

Paul, bedankt!

Namens (oud)zwemmers, trainers en ouders van de 2e Selectie.