Lieke Oude Lenferink Nederlands Kampioen [31/12/2022]

Lieke Oude Lenferink sluit 2022 af met winst op het NK: ‘Ik kon niet geloven dat ik had gewonnen’

Drie persoonlijke records, een tweede en een eerste plaats. Lieke Oude Lenferink (20) kende afgelopen weekend een uitstekend NK. Voor de rugslagspecialiste uit Hengelo gaat de focus na de kerstdagen op plaatsing voor het EK onder 23 jaar.

Afgelopen weekend won je tijdens het NK korte baan zilver op de 200 meter rugslag en goud op de 100 meter rugslag. Dan ben je ongetwijfeld tevreden toch?

Lieke Oude Lenferink: „Zeker. Ik was er heel erg blij mee. Ik haalde ook pr’s op beide afstanden, dus dat was zeker fijn. Ik had goed getraind voor het NK en je doel is altijd om pr’s te halen, maar of het er uitkomt is altijd de vraag. ’s Ochtends, toen we begonnen met de voorrondes voor de 100 meter rugslag, was ik al heel blij, want toen zwom ik voor het eerst onder de minuut. ’s Middags zwom ik meteen 00.58.89 op de 100 meter rugslag. Dat was wel heel leuk. Het is altijd het doel om mee te doen voor de prijzen, maar er doen heel veel goede zwemmers mee. Dus het is steeds afwachten. Ik kon het eerlijk gezegd niet zo goed geloven dat ik had gewonnen. Je zwemt al zoveel pr’s, dus dat was al echt super. Als je dan ook nog eerste wordt, is dat helemaal mooi. Ik was vooral heel erg blij, maar ik had niet meteen het besef dat het supergoed was.”

Zowel in de finale van de 200 meter rugslag (02.09.61) als in de finale van de 100 meter rugslag (00.58.89) haalde je een nieuw persoonlijk record. Je piekte dus op het juiste moment?

„Ja, klopt. Gelukkig wel. Het moet er op het goede moment wel uitkomen en dat is gelukt. Wel denk ik dat er voor mij nog veel ruimte is om te groeien. Het NK was zeker niet de beste race die ik heb gezwommen. Vooral op mijn skills kan ik mij nog verbeteren. Dat zijn de keerpunten, de onderwaterfases en de start. Daarop verlies ik nog wel veel tijd ten opzichte van anderen. Je moet daar vooral veel op trainen. Dus extra keerpunten maken en andere oefeningen doen tijdens trainingen voor de onderwaterfases. Op die manier bouw je het op en uiteindelijk moet je steeds beter worden.”

Het NK korte baan was in elk geval een mooie afsluiting van 2022. Hoe kijk je terug op het jaar?

„Heel positief. Er zat een stijgende lijn in qua prestaties, dus dat is ook mooi. Ik heb dit jaar gewoon lekker wedstrijden kunnen zwemmen. Na alle coronajaren was er weer een normaal wedstrijdritme. Dat was ook wel fijn. Wat het hoogtepunt was? Ik denk toch wel het NK. Deze week train ik nog en daarna heb ik een paar dagen vakantie. Dan kan ik gewoon kerst en oud en nieuw vieren met familie. Daarna gaan we weer aan de bak. Dan komen er vanzelf weer allemaal wedstrijden aan, dus dat is ook erg leuk.”

Aan het einde van het jaar is er ook ruimte om alvast vooruit te blikken. Wat zijn je doelen voor 2023?

„Het langebaanseizoen begint na de kerstvakantie en het doel is om de limiet voor het EK onder 23, dat in de zomer wordt gehouden, te halen. Dat moet lukken, want ik zit al in de buurt. Dat is het grote doel voor volgend jaar. Op bepaalde momenten kan ik mij kwalificeren voor het EK. Bijvoorbeeld tijdens de Swim Cups in april. Een ander doel is presteren op het open Nederlands kampioenschap lange baan in juni en juli. Maar de belangrijkste wedstrijden zijn voor mij de kwalificatiemomenten. De allergrootste droom is natuurlijk de Olympische Spelen halen, maar die zijn pas in 2024. Ik zie wel hoe het loopt. Laat ik eerst maar eens voor het EK onder 23 gaan.”

Bron: AD, Niels Meijerink