WS Twente door de KNZB gekozen tot de meest ondernemende vereniging 2015! [21/06/2015]

Hans Westerhof heeft als voorzitter van de Hengelose-Bornse zwemvereniging WS Twente op het KNZB congres de prijs in ontvangst mogen nemen van “de meest ondernemende vereniging van 2015”. Hans Westerhof is dan ook zeer trots als voorzitter dat de grootste zwemvereniging van Oost Nederland in staat blijft om te ondernemen en te innoveren.

Het juryverslag sprak zeer zijn waardering uit dat WS Twente in al zijn facetten het sociaal ondernemen centraal heeft staan. Sociaal ondernemen is bij WS Twente het proactief durven ondernemen op zaken die buiten de eigen zwemvereniging liggen, maar wel flankerend zijn. En dat in een wereld waarin meningsverschillen tussen verhuurder en huurder meer regelmaat dan uitzondering zijn. De manier van samenwerken tussen het Twentebad in Hengelo en WS Twente is voor de KNZB een voorbeeld hoe het eigenlijk zou moeten.

WS Twente heeft samen met het Twentebad en de gemeente Hengelo het idee van de badmeester-vrijwilliger uitgewerkt. Een idee in de lijn van de politie-vrijwilliger.

Het regulier badpersoneel is in de basis opgeleid als zwemonderwijzer, terwijl dit voor de taak van toezichthouden tijdens het vrij zwemmen niet direct cruciaal is. Ook kan binnen het toezichthouden een splitsing worden gemaakt tussen toezicht bij het familiezwemmen en toezicht bij het baantjes zwemmen. Bij het laatste kan de badmeester-vrijwilliger een proactieve rol spelen. De badmeester-vrijwilliger is een regionale of landelijk bekende jong volwassen zwemmer of waterpoloër van WS Twente die in het weekend enkele uren toezicht gaat houden bij het baantjes zwemmen. Ook is deze badmeester-vrijwilliger aanwezig om vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld zwemslagtechnieken of andersoortige vragen. Op deze wijze wordt een extra dienst gecreëerd binnen het zwembad, waarvoor het reguliere badpersoneel onvoldoende tijd heeft. Alle badmeester-vrijwilligers zijn dus goed getrainde zwemmers die bijna dag en nacht trainen in het Twentebad. Deze vrijwilligers hebben wel aanvullend het diploma Zwemmend redden voor zwembaden gehaald.     

Volgens de jurycommissie een geniaal idee omdat het concept laagdrempelig is en op iedere plaats in Nederland of daarbuiten de volgende dag al uitvoerbaar kan zijn.

Voor WS Twente is het verwerven van deze prijs een van de vele bijzondere afsluitingen van het seizoen. In het zelfde weekend bleek dat WS Twente de best presterende zwemvereniging van Nederland is op het onderdeel Lange Afstanden Circuit. Deze prestatie komt naast de promotie van WS Twente naar de hoofdklasse bestaande uit de 15 beste zwemverenigingen van Nederland. Ook individueel zijn diverse prestaties uitzonderlijk. Naast diverse individuele Nederlandse kampioenschappen, mag Iris Tjonk van WS Twente namens Nederland zwemmen op de Europese Spelen. En naast de jeugd weet WS Twente ook op te vallen met zijn zwem Masters. Frans van Enst heeft in de leeftijd 75+ zelfs 5 Europese records gezwommen!