EMK 2016: Donderdag en Vrijdag [28/05/2016]

Dag drie is de dag van Joop. Hij is de enige van WS Twente die het water ingaat. 50m school staat op het programma. Na de instructies mbt tot het starten zet hij zijn beste beentje voor en is als een van de eersten in het water. De rest van de race omschrijft hij als rommelig. En zijn eindtijd van 38.61 is hij matig tevreden. Hij neemt zich voor om dit op de 100m school goed te maken.

De rest van de groep vermaakt zich intussen in de stad. Kijken heeft geen zin want je komt er niet in vanwege de drukte. Wij bekijken de gebruikelijke toeristische plaatsen. Buckingham Palace met de wisseling van de wacht, Big Ben, Downingstreet 10 en de London Eye.

Vrijdag is een hectische dag op voorhand. Vroeg in de morgen zijn Jan Willem, Antoinette en Frans aan de beurt op de 200 vlinder en 50 rug. Wij volgen hun verrichtingen via livestream. Jan willem zwemt zich een waas voor de ogen maar lukt het niet om een officiële tijd te zwemmen. Hij is ongeveer anderhalve seconde te langzaam. De reis met hindernissen en een korte nacht hebben hem parten gespeeld. Antoinette is sneller dan haar inschrijftijd en is tevreden. 49.05. Frans ligt goed in de race maar zijn grootste concurrent zwemt hem er met een belabberde techniek op kracht uit. Het scheelde 4/10 van een seconde. Frans zwemt 39.38. Hij is tweede geworden.

Om half twaalf vertrekken Joop en Jack naar het zwembad. De busreis duurt bijna een uur. Om half een komen we aan bij het zwembad en ik mag direct doorlopen. Joop achterlatend. Eerst even naar het toilet want je weet maar nooit of je er weer terugkomt. Daarna een plekje gezocht om de zwemkleding aan te doen. Er zijn geen lockers meer vrij ondanks het feit dat er wel heel erg veel zijn. Dus alle kleren mee de gang op waar ik in de verte Bart nog zie staan die enige serie voor mij aan de beurt is. In de gang mag ik wachten tot mijn serie wordt afgeroepen. Het gaat per vijf series door naar de callroom. Na het oproepen t/m serie 35 gaat het goed al lopen ze iets achter op schema. Dan is het een hele tijd rustig. Ineens komen de series 45 t/m 70 de gang binnen om in te zwemmen. Nu is het in een keer vol. Achteraan zie ik Joop er met kop en schouders boven uit steken. Snel daarna worden series 37 en 38 opgeroepen en daarna alle series t/m 45. In de callroom is het lekker rustig. Nog een beetje indraaien en dan de oproep voor de stoelendans. Na vier keer opgeschoven te zijn en intussen de bril en badmuts opgezet te hebben loop ik het zwembad in. Er staat geen serie achter de startblokken dus maar goed dat de voorbereidingen getroffen zijn. Startblok goed gezet en voor de laatste deelnemer van de vorige serie aangetikt heeft worden we al op het startblok gefloten. Geen tijd om na te denken. De eerste 50m gaan lekker en ik zie geen concurrenten voor mij zwemmen. De baan terug probeer ik te versnellen maar de laatste tien meters zijn te zwaar. Met de eindtijd van 1.31.68 ben ik erg tevreden. Omdat mijn kleren nog in de callroom liggen ga ik na wat “overleg” met een dame van de organisatie terug de callroom in. Daar zie ik Joop in een relaxte houding het inzwemmen op een monitor bekijken. Hij heeft niet de behoefte zich hier in te mengen. Joop zwemt zijn race lekker maar is niet heel tevreden over zijn tijd. 1.26.49. Maar gezien de trainingsarbeid is de tijd wel naar verwachting.

Om vier uur zien we elkaar weer buiten. Bart en Jan Willem zijn er ook nog en we praten wat na. Marcel is intussen binnen om in te zwemmen voor de 400 vrij. We proberen zijn wedstrijd te volgen via de tablet maar er is geen beeld. Jan Willem en Bart zwemmen intussen ook hun 400m. De tijd Marcel is 4.45.68, Jan Willem 6.17.14 en Bart vlak daar achter in 6.17.96. Nu is het alleen nog wachten op de 4x50 wissel met Jeannette, Ivo, Hans en Marion. De eindtijd is 2.22 en daar zijn ze tevreden mee. Om 21.50 vallen ze het huis uitgehongerd binnen en vallen de gedekte tafel met pasta een.

Morgen de 200 rug voor Frans, Antoinette, Bart, Jack, Joop en Marcel. Daarna de 50 vlinder en 100 vrij voor Hans en Ivo. Daarna nog 400 vrij voor Jeannette, Marion en Janneke. En tot slot weer de estafetteploeg op de 4x50 vrij. Een hele drukke dag dus. Joop is de enige die de stad kan bekijken.